Nie wiesz, w co wierzyć, a w co nie, jeśli chodzi o to zagadnienie? Odnośnie glutenu powstaje wiele artykułów. Niestety, coraz częściej można odnieść wrażenie, że są one pisane „na kolanie”. Wszak nie mają one zbyt wiele wspólnego z prawdą. W jakie teorie nie powinno się zatem wierzyć?
Niektórzy uważają, że gluten jest wyłącznie w produktach o charakterystyce zbożowej. To nieprawda. Z czego w ogóle wzięła się zaś moda na unikanie tego składnika? Należy zaznaczyć, że są osoby, które powinny eliminować gluten z codziennego jadłospisu. Chodzi przede wszystkim o ludzi, którzy na co dzień borykają się z takim kłopotem zdrowotnym, jak celiakia. Jest to zaś dokuczliwa choroba układu immunologicznego. Ma ona spory wpływ na działanie tak naprawdę całego układu trawiennego.
W takiej sytuacji gluten rzeczywiście powinien być wykluczony z codziennej diety. Należy jednak zauważyć, że ten składnik nie znajduje się wyłącznie w produktach zbożowych. Można go bowiem na przykład znaleźć w gotowych daniach, które są do kupienia w sklepach internetowych lub stacjonarnych. Poza tym glutenu nie brakuje w rozmaitych sosach, czy konserwach.
Pewnie dla wielu osób to będzie smutna informacja, aczkolwiek musimy ją podać. Okazuje się, że gluten znajduje się także w słodyczach. Warto zaznaczyć, że na szczęście nie trzeba wyeliminować w 100% takich produktów. Możesz bowiem postawić na odpowiednie produkty bez glutenu. W sklepie internetowym BartFan znajdują się zaś takie właśnie słodycze. Nie zawierają one nie tylko glutenu, ale także cukru. Są przeznaczone zatem między innymi dla osób, które na co dzień mają celiakię albo cukrzycę. Tego typu produkty bez glutenu są bardzo zdrowe. Dodatkowo są smaczne. W końcu fachowcy z BartFan (mający w tym temacie wieloletnie doświadczenie) dokładają wszelkich starań, by Klienci byli w 100% zadowoleni. Jeśli masz zatem na przykład nietolerancję na gluten, to nie jest to równoznaczne z tym, że musisz w zupełności zrezygnować ze słodyczy. Po prostu muszą być wybierane odpowiednie produkty, które tego składnika nie mają w swoim składzie. Poznaj więcej faktów na temat takiego zagadnienia na stronie internetowej https://bartfan.eu/produkty-bez-glutenu-obalamy-popularne-mity/.
O jakich jeszcze „teoriach” warto napisać, by nie były one powielane w przyszłości? Chodzi także o to, że nie wszystkie osoby powinny przechodzić na taką dietę. Powinny być bowiem na tej płaszczyźnie pewne uzasadnione przypadki. Chodzi między innymi właśnie o choroby układu immunologicznego. Czasami dieta bez glutenu jest polecana osobom, które mają wrzodziejące zapalenie jelita grubego itp. Na pewno jednak takie decyzje warto konsultować z lekarzami. W innym razie możesz narazić działanie organizmu na poważny szwank. Chodzi o to, że dieta bezglutenowa przyczynia się do mniejszej liczby podaży niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Poza tym warto wiedzieć, że żywność ekologiczna także zawiera gluten. Przechodzenie na diety bez tego składnika jest coraz częściej praktykowane, by schudnąć. A nie o to w tym chodzi. Wszak nie jest to na pewno żadna dieta redukcyjna. Na dodatek krążą opinie, że dieta bezglutenowa jest niesmaczna. To także nie ma wiele wspólnego z prawdą.